Baka en egen Cocotårta!

Är du en kokosfantast så är den här tårtan ett måste! Jag blev inspirerad att göra en egen Cocotårta när jag läste om Bountykladdkakan som fixasjalv.se har gjort – vad god den ser ut. Min Cocotårta bygger på en kokosbotten som Leilas kokostoppar har inspirerat mig till i mitt recept.

Lager 1 – kokosbotten
40 g smör
50 g ljus bakchoklad
2 ägg
1 dl socker
5,5 dl riven kokos

  • Sätt ugnen på 170 grader.
  • Smält först smöret, låt sedan chokladen smälta i kastrullen.
  • Blanda ihop övriga ingredienser med det smälta chokladsmöret. Låt smeten vila i 10 minuter.
  • Platta ut smeten i en avlång brödform – som jag först smörjer in i smör och sedan täcker med bakplåtspapper.
  • Grädda i mitten av ugnen i 15 minuter.
  • Ställ in formen med kokosbotten i frysen efter att formen har svalnat något.

Lager 2 – smält choklad
70 g ljus bakchoklad
1/2 tsk vegetabilisk olja

  • Smält chokladen i ett vattenbad. När chokladen är smält häll på oljan och blanda runt.
  • Ta sedan ut formen med kokosbotten ut från frysen och häll på den smälta chokladen. Bre ut den på hela tårtbotten.
  • Ställ in i frysen igen under tiden du gör nästa lager av tårtan – kokoskola.

Lager 3 – kokoskola
1 burk (397 g) karamelliserad mjölk
9 dl riven kokos

  • Blanda den karamelliserade mjölken med den rivna kokosen. Låt smeten vila i 10 minuter.
  • Ta ut formen från frysen och bre ut kokoskolan i formen. När du har fördelat smeten jämnt så tryck ner smeten så den blir kompakt.
  • Ställ in formen igen i frysen under tiden du smälter chokladen.

Lager 4 – chokladöverdrag
250 g ljus bakchoklad
1 msk vegetabilisk olja

  • Smält chokladen i ett vattenbad. När chokladen är smält häll på oljan och blanda runt.
  • Ta sedan formen ut från frysen. Själv behövde jag lossa lite mellan kanten och bakplåtspappret med en kniv för att få upp tårtan från formen. Sedan lyfte jag upp hela kakan genom att dra i bakplåtspappret.
  • Lägg den på ett ugnsgaller och tryck till de översta kanterna lite så att de rundas till.
  • Häll sedan ut den smälta chokladen och fördela över med en spatel. Ställ in tårtan i kylen i några minuter.
  • Ta sedan ut den från kylen och ringla på den smälta chokladen – som också har hunnit stelna lite grann – med en sked och gör lite mönster på toppen av tårtan.

 

Ovan ser du en bild där jag har lagt en Co-Co godis bredvid min tårta – lite olika storlekar! Fixasjalv.se gav mig också idén att göra ett roligt överdrag till tårtan. Jag fotade godispappret med min mobil och skrev sedan ut bilden på vanligt papper. Hoppas Cocotårtan smakar!

 

 

Kommentera