Enkel och snabb tårtbotten

Den här tårtbotten är jätteenkel att göra – det går snabbt och den är smidig att jobba med i tårtbyggandet! Receptet och idén kommer från min kära mamma, ursprungligen är receptet från en rulltårtssmet. Den här tårtbotten kan du med fördel göra en tid innan du ska bjuda på tårtan, förvara den bara i frysen och lägg plastfolie eller bakplåtspapper mellan varje tårtbotten. När du ska sätta ihop tårtan kan även tårtbottnarna fortfarande vara lite frysta.

Ingredienser till en tårtbotten
3 ägg
1,5 dl socker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

  • Sätt ugnen på 250 grader.
  • Vispa ägg och socker länge med en elvisp så att smeten blir vit och fluffig.
  • Blanda i bakpulvret i vetemjölet.
  • Blanda sedan båda blandningarna och häll ut smeten på ett bakplåtspapper på en ugnsplåt. Dra ut smeten med en slickepott tills att så mycket som möjligt av smeten täcker bakplåtspappret. Dra ut hörnen också ordentligt och du vill ha raka hörn på tårtan.
  • Sätt in i ugnen i ca 4-5 minuter.
  • Vänd sedan tårtbotten upp och ner efter att den har svalnat lite på ett annat bakplåtspapper. Du kan hälla lite socker på det nya bakplåtspappret så att tårtbottnen inte fastnar på den. Sitter bakplåtspappret fast från gräddningen i ugnen kan du ta lite vatten på ovansidan av bakplåtspappret så släpper det lite lättare från tårtbotten.
  • Nu kan du variera din tårta i oändlighet! Hur många våningar du gör, eller om du vill skära ut olika formar i tårtbotten med en kniv eller om du gör en figur också.
  • Lägg tårtbottnarna på varandra för att jämna till kanterna genom att skära till dem i samma storlek.
  • Sätt ihop tårtbottnarna med tårtfyllningen gärna en dag innan du ska servera tårtan, då hinner tårtbottnarna bli lite mer saftiga från fyllningen.

Stor tårta, ca 25-30 bitar: Gör tre tårtbottnar och lägg de som de är på varandra med två lager fyllning. Då blir tårtan stor som en bricka.

Mellan tårta, 15-20 bitar: Gör två tårtbottnar och dela på hälften med två lager fyllning. Använd tre delar och spar den fjärde i frysen till en annan tårtbakning.

Liten tårta, 8-10 bitar: Gör en tårtbotten och dela den på tre delar med två lager fyllning. Alternativt om du vill ha en hög tårta kan du dela tårtbotten på fyra delar och ha sedan tre lager fyllning.

Kommentera