Hand och fotavtryck

Att föreviga barnens små händer och fötter tycker jag är en rolig idé. Ovan ser du min dotter Zoeys avtryck när hon var fem veckor. Har man ont om tid men vill föreviga en speciell tidsperiod så är det bara att blanda ihop en play-doh lera, tryck ner foten och häll i gips. Resten av tavlan kan man göra klar när det finns mer tid! Innan hade jag inte gjort egen play-doh lera – förvånansvärt snabbt gick det. Tryck här – för se receptet på play-doh leran och läsa mer vart jag fick inspirationen ifrån. Jag tog inga steg-för-steg bilder när jag gjorde Zoeys avtryck. För att illustrera tillvägagångssättet gjorde jag och min andra dotter Emma ett roligt barnpyssel – avtryck av hennes favoritdocka Lala!

   

Ovan ser du allt som man behöver för att göra avtrycken. Fördela play-doh lera i engångstallrikar – jag gör ett avtryck per tallrik. Så vill man göra flera tavlor och ge bort blir det många tallrikar… Men för små händer och fötter behövs det inte så mycket play-doh per avtryck. Den här gången provade jag att färga gipset med blå karamellfärg. Jag använder ett finkornigt gips som torkar helt på bara någon timme. Efter att man har tagit bort avtrycket från leran så behöver man skölja avtrycket ett tag i vatten och peta med en kniv för att ta bort resterna från leran. Efter det så använder jag kniven för att skrapa och jämna till runt kanterna. När vi pysslade dockans avtryck provade vi att limma på glitter i olika former. Jag och Emma tog bort glaset från en liten ram 9×7 cm, limmade på ett scrapbookpapper som vi sedan limmade avtrycken på.

   

För att montera Zoeys avtryck använde jag mig av ett svart velourtyg som jag limmade fast på en RIBBA ram från Ikea. Nedan ser du också det färdiga resultatet från Zoeys tavla.

 

Kommentera