Hjärtsemla

Hjärtsemlan – en kombo till alla hjärtans dag och semmeldagen! Det här supergoda receptet kommer från UnderbaraClara ?

Ingredienser till 15 st Hjärtsemlor
2 dl mjölk
1 dl vispgrädde
2 msk hela kardemummakärnor
50 gram jäst för söta degar
1 1/2 dl strösocker
150 gram mjukt smör
1 ägg
10 dl vetemjöl special
1 dl rågsikt

Hallonsylt
Vaniljkräm
Röd matfärg
5 dl vispgrädde
Florsocker

  • Häll mjölk och grädde i en kastrull. Mortla kardemumman och låt värmas med mjölken till 37 grader. Jag använder sedan min KitchenAid för att få ihop degen. (I originalreceptet ska man knåda degen för hand i tio minuter.)
  • Häll över vätskan i bunken och vispa ut jästen. Blanda i socker, smör skuret i tärningar och ägg. Tillsätt sedan mjöl lite åt gången och arbeta degen i några minuter. Ställ under en bakduk och låt jäsa i ca 50 minuter.
  • Skär degen i femton delar. Knåda ihop varje del till en trekant och skär sedan ett jack i överdelen och forma klart till ett hjärta. Låt jäsa på en plåt i ytterligare 50 minuter. Pensla sedan med uppvispat ägg och grädda i 200 grader i ca 7 minuter. Ta ut och låt kallna på ett galler.
  • Skär av toppen av bullarna och gröp ur ett hål i bullen. Själv är jag allergisk mot mandel så det här är en annan variant av fyllning till semlan. Lägg i lite hallonsylt och fyll upp resten med vaniljkräm. Vispa grädden och spritsa bullarna. Färgsätt grädden innan du vispar den.
  • Klipp ut två hjärtan av papper och lägg på locken. Pudra över florsocker för att få hjärtmönster. Lägg på locken på semlorna och njut!

   

Kommentera