Lakrits och hallontårta

Lakritsfantast som jag är ville jag prova att göra lakritsgrädde – och det fungerade ? Så här kommer en tårta fylld med hallonkompott och lakritsgrädde! Gör först tårtbottnarna – hur många tårtbottnar du gör är beroende på hur stor tårta du vill ha. Läs mer här för att se mitt recept på enkla och snabblagade tårtbottnar. I det här receptet med Lakrits och hallontårtan delar jag en tårtbotten i fyra delar  och fyller med tre lager tårtfyllning, ju fler lager du gör desto mer svårjobbad blir tårtan. Du kan också dela tårtbotten på tre delar och fördela tårtfyllningen på två lager.

Det här receptet räcker till ca 8-10 bitar och jag använder 1st tårtbotten av receptet som jag har länkat till ovan.

Lakritsgrädde
1 paket turkisk peppar
4-5 dl grädde

  • Obs! Momentet att smälta ihop godiset med grädden ska du göra dagen innan du ska vispa grädden.
  • Häll den turkiska pepparn i en kastrull tillsammans med grädden. Godiset ska smälta i grädden, men det är jätteviktigt att grädden inte börjar koka för då är det svårt att vispa den dagen efter.
  • Jag brukar ha värmen på plattan på mitten och låta det stå ett tag tills godiset har smält. När det sedan börjar ryka ganska mycket om grädden och det mesta av godiset har smält tar jag bort blandningen från spisen – häller över den i en skål och ta bort det sista av godiset som inte har smält ännu.
  • Efter att grädden har svalnat en del ska den in i kylen under natten.
  • Dagen efter vispar du grädden som vanligt – sen har du en jättegod lakritsgrädde!

Hallonkompott
250 gr frusna hallon
1 msk socker
2 tsk maizena

  • Häll de frusna hallonen i en kastrull och häll sedan på vatten så att de frusna hallonen täcks till hälften med vatten. Koka upp med socker.
  • När blandningen har kokat några minuter vispar du i maizenan. Ta en tsk i taget och vispa i för att minska risken att den klumpar sig. Låt koka några minuter till.
  • Häll upp blandningen i en skål. Efter att den har svalnat en stund – ställ in i kylen.
  • Hallonkompotten är bra att göra dagen innan du ska sätta ihop tårtan, så att den blir riktigt kall och tjocknar till.

Smörkräm – receptet har jag tagit från Kreativbakning
150 gr smör
1 msk grädde
1/2 msk vaniljpulver
1 dl florsocker

  • Vispa det rumsvarma smöret med en elvisp tills smöret blir ljust och luftigt.
  • Tillsätt sedan de andra ingredienserna i smöret och fortsätt vispa en längre stund.

Sätt ihop tårtan
1 paket vit sockerpasta till tårtlocket
1/2 paket vit sockerpasta till blommor
1 paket svart sockerpasta till blommor och rosetten
Svart karamellfärg
Glitter glasyr

  • Ta fram tårtbottnarna (går att ta ut dem nästan direkt ifrån frysen). Lägg först ett lager hallonkompott på en tårtbotten och lägg sedan på ett lager lakritsgrädde. Varva alla lager på samma sätt.
  • Ställ sedan in tårtan en stund i kylen så att tårtfyllningen får sätta sig i tårtbotten.
  • När du ska bre och täcka hela tårtan med smörkräm kan det vara bra att först ta en slickepott och dra bort överflödig hallonkompott och lakritsgrädde från kanterna.
  • Bre sedan på den rumsvarma smörkrämen på tårtan (använd smörkrämen direkt från att den har blivit vispad – är den för hård att arbeta med kommer tårtbottnarna att röra sig).
  • Täck tårtan med ett lock av sockerpasta. Det är viktigt att lägga ett lager smörkräm under sockerpastan, annars börjar sockerpastan att svettas och fyllningen tränger igenom locket av sockerpasta.
  • För att dölja kanten av tårtans botten rullade jag en lång korv av svart sockerpasta. Och för att dölja skarven efter att den snurrats runt tårtans botten tog jag en stump av den rullade sockerpastan och la tvärs över skarven.
  • Rosett gjorde jag genom att ta en bit av den rullade sockerpastan och böja ihop till en ögla, kanten tryckte jag sedan ihop lite extra. Gör en till ögla.
  • Ta en pensel och pensla baksidan av varje ögla med vatten, sen kan du lägga fast den på tårtans lock.
  • Tryck här för att se hur jag har gjort de svarta och vit/svarta blommorna.
  • Texten på tårtan har jag gjort genom att rulla små bollar av sockerpasta och sedan tryckt ut dem. Till sist har jag skrivit en bokstav på varje cirkel med färggel till bakning.

 

Kommentera