Lakritscheesecake

En jättegod lakritscheesecake med botten av Ballerinas kladdkaka och toppad med hallon!

Botten
1 paket Ballerina Kladdkaka
50 g smör

  • Krossa kexen i en matberedare. Smält smöret och rör ner i de krossade kexen.
  • Smöra en form med avtagbar kant och lägg sedan på bakplåtspapper.
  • Fördela smeten i formen, tryck till kexen så att botten blir kompakt. In i kylen så att botten stelnar.

Lakritsfyllningen
2/3 påse turkisk peppar (som ska smälta i grädden)
1/3 påse turkisk peppar krossad (om du vill ha små lakritsbitar i smeten. Cheesecaken smakar mycket lakrits också utan lakritskross.)
3 dl vispgrädde
600 g philadelphiaost
1,5 dl strösocker
1 msk vaniljsocker

  • OBS! Detta moment måste göras dagen innan du sätter ihop cheesecaken! Häll i grädde och turkisk peppar i en kastrull. Värm upp grädden så att lakritsen smälter – grädden får aldrig kokas för då kommer den inte kunna vispas dagen efter. Om det blir lite lakrits kvar som inte smälter är det bara att sila av blandningen.
  • Lakritsgrädden ska in i kylen under natten.
  • Vispa lakritsgrädden ordentligt fluffig. Vispa ihop philadelphiaosten med strösocker och vaniljsocker. Vänd sedan ihop lakritsgrädden med ostsmeten och fördelar det över kladdkakebotten i formen.
  • Vill du ha lite tuggmotstånd i smeten kan du krossa resten av den turkiska pepparn och blanda i smeten. Du behöver krossa den precis innan du ska blanda ner den.
  • In i kylen under tiden du gör toppingen.

Hallontopping
250 g frysta hallon + vatten
1,5 msk socker
3 krm agar agar
2,5 dl vatten

  • Blanda 2,5 dl vatten med agar agar i en kastrull och låt stå i 10 minuter utan att koka upp blandningen.
  • Under tiden agar agar sväller i vattnet så kokar du de frysta hallonen i lite vatten. Häll av det överflödiga vattnet sedan från hallonen. Blanda i socker.
  • Sjud vattenblandningen med agar agar i ca 5 minuter, den behöver komma upp till 85 grader.
  • Häll sedan i hallonen och fortsätt att sjuda i ca 2 minuter.
  • Kyl ner hallonkompotten.
  • När hallonkompotten är kyld fördelar du den över lakritscheesecaken.

 

  • Kyl cheesecaken i kylen minst ett dygn innan du ska servera den.
  • Om du vill att konsistensen ska vara lite hårdare när du ska servera den är det bara att ställa in den i frysen 4-5 timmar innan du ska servera den. Låt den stå framme ca 15 minuter innan du ska skära cheesecaken i bitar.

 

Kommentera