Lakritskakor för lakritsälskaren!

Om du tycker om lakrits kommer du falla för de här Lakritskakorna! De klassiska Dumlekakorna smälter i munnen. Så då tänkte jag – som själv är en lakritsälskare – varför inte blanda ihop två goda saker? Själva mördegen kommer från Jennys Matblogg – nedan kommer mitt recept på Lakritskakor.

Ingredienser till 18 st Lakritskakor
200 g smör
1 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1-2 tsk vaniljsocker
6 st lakritsgodiset Kick
1 chokladkaka Fazer Salmiakki 100 g (förvara den i frysen innan)
18 st aluminiumformar

  • Sätt ugnen på 180 grader.
  • Blanda de torra ingredienserna i en skål.
  • Tärna smöret och arbeta ihop smöret med de torra ingredienserna till en deg. Själv föredrar jag att göra detta med en matberedare.
  • Ställ degen i kylen så pass länge så att degen går att arbeta med och forma utan att den bara smälter.
  • Dela degen i 18 delar.
  • Dela varje Kick i tre delar. Knåda varje del av Kick tills den blir mjuk och rulla sedan ihop lakritsen till en boll.
  • Stoppa in en lakritsboll i varje degdel. Forma degen så att den täcker hela lakritsbollen – lägg i en aluminiumform.
  • Grädda i 10 minuter i mitten av ugnen. Ta ut lakritschokladen från frysen under tiden Lakritskakorna gräddas i ugnen.
  • Dela hela chokladkakan i 18 bitar. Dela varje bit i smala strimlor. Det är lättare att göra detta moment om chokladen med lakritsfyllningen är lite hårdare. Du behöver inte dela chokladen i strimlor, utan det går bra att bara lägga på en bit som den är på Lakritskakan. Efter att ha provat mig fram märkte jag att lakritsfyllningen i chokladen kommer fram bättre om den strimlas innan.
  • Ta ut Lakritskakorna från ugnen och lägg på en bit strimlad lakritschoklad på vardera Lakritskaka.
  • In i ugnen igen i ca 5 minuter så att chokladen med lakritsfyllningen smälter in lite i Lakritskakan. Se bara upp så att chokladen inte bränns.

Det är bäst att förvara Lakritskakorna i kylen så att inte chokladtoppingen kladdar. Ta ut Lakritskakorna från kylen och låt stå i rumstemperatur en stund till dess att lakritsfyllningen blir lagom seg innan servering.

2 reaktioner på ”Lakritskakor för lakritsälskaren!

Kommentera