Nytt recept på Cocotårta – en CocoBOLLStårta!

Är du en kokosfantast OCH en chokladbollsfantast då kommer du tycka om den här Cocobollstårtan – en kombination som jag och Tobbe har skapat tillsammans! fixasjalv.se har inspirerat mig till att göra en större variant av godiset Co-Co. Som botten har min Cocobollstårta ett lager av chokladbollssmet – receptet har jag ändrat om lite från de goda chokladbollarna från Jennys Matblogg.

Lager 1 – chokladbollsbotten
150 g smör
2 dl socker
2 dl oboy
6 dl havregryn
1 dl grädde

  • Mixa först havregrynen med en stavmixer – ända tills grynen blir som mjöl.
  • Blanda ihop övriga ingredienser med havregrynsmjölet. Vispa med en elvisp en stund då blir smeten mer luftig.
  • Platta ut smeten i en avlång brödform – som jag först smörjer in i smör och sedan täcker med bakplåtspapper.
  • Ställ in formen med chokladbollsbotten i frysen.

Lager 2 – smält choklad
70 g ljus bakchoklad
0,5-1 tsk vegetabilisk olja

  • Smält chokladen i ett vattenbad. När chokladen är smält häll på oljan och blanda runt.
  • Ta sedan ut formen med chokladbollsbotten ut från frysen och häll på den smälta chokladen. Bre ut den på hela tårtbotten.
  • Ställ in i frysen igen under tiden du gör nästa lager av tårtan – kokoskola.

Lager 3 – kokoskola
1 burk (397 g) karamelliserad mjölk
9 dl riven kokos

  • Blanda den karamelliserade mjölken med den rivna kokosen, blanda väl så att all kokos blir väl blandat med den karamelliserade mjölken. Låt smeten vila sedan i 10 minuter.
  • Ta ut formen från frysen och bre ut kokoskolan i formen. När du har fördelat smeten jämnt så tryck ner smeten så den blir kompakt.
  • Ställ in formen igen i frysen under tiden du smälter chokladen.

Lager 4 – chokladöverdrag
250 g ljus bakchoklad
1-2 msk vegetabilisk olja

  • Smält chokladen i ett vattenbad. När chokladen är smält häll på oljan och blanda runt.
  • Ta sedan formen ut från frysen. Själv behövde jag lossa lite mellan kanten och bakplåtspappret med en kniv för att få upp tårtan från formen. Sedan lyfte jag upp hela kakan genom att dra i bakplåtspappret.
  • Lägg den på ett ugnsgaller och tryck till de översta kanterna lite så att de rundas till.
  • Häll sedan ut den smälta chokladen och fördela över med en spatel. Ställ in tårtan i kylen i några minuter.
  • Ta sedan ut den från kylen och ringla på den smälta chokladen – som också har hunnit stelna lite grann – med en sked och gör lite mönster på toppen av tårtan.

Det sista du gör kan vara att dekorera med något fint strössel. Lägg till jordgubbar och vispad grädde så blir det en midsommartårta!

Bon appétit!

   

Kommentera