En jättegod lakritscheesecake med botten av Ballerinas kladdkaka och toppad med hallon!
Botten
1 paket Ballerina Kladdkaka
50 g smör
- Krossa kexen i en matberedare. Smält smöret och rör ner i de krossade kexen.
- Smöra en form med avtagbar kant och lägg sedan på bakplåtspapper.
- Fördela smeten i formen, tryck till kexen så att botten blir kompakt. In i kylen så att botten stelnar.
Lakritsfyllningen
2/3 påse turkisk peppar (som ska smälta i grädden)
1/3 påse turkisk peppar krossad (om du vill ha små lakritsbitar i smeten. Cheesecaken smakar mycket lakrits också utan lakritskross.)
3 dl vispgrädde
600 g philadelphiaost
1,5 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
- OBS! Detta moment måste göras dagen innan du sätter ihop cheesecaken! Häll i grädde och turkisk peppar i en kastrull. Värm upp grädden så att lakritsen smälter – grädden får aldrig kokas för då kommer den inte kunna vispas dagen efter. Om det blir lite lakrits kvar som inte smälter är det bara att sila av blandningen.
- Lakritsgrädden ska in i kylen under natten.
- Vispa lakritsgrädden ordentligt fluffig. Vispa ihop philadelphiaosten med strösocker och vaniljsocker. Vänd sedan ihop lakritsgrädden med ostsmeten och fördelar det över kladdkakebotten i formen.
- Vill du ha lite tuggmotstånd i smeten kan du krossa resten av den turkiska pepparn och blanda i smeten. Du behöver krossa den precis innan du ska blanda ner den.
- In i kylen under tiden du gör toppingen.
Hallontopping
250 g frysta hallon + vatten
1,5 msk socker
3 krm agar agar
2,5 dl vatten
- Blanda 2,5 dl vatten med agar agar i en kastrull och låt stå i 10 minuter utan att koka upp blandningen.
- Under tiden agar agar sväller i vattnet så kokar du de frysta hallonen i lite vatten. Häll av det överflödiga vattnet sedan från hallonen. Blanda i socker.
- Sjud vattenblandningen med agar agar i ca 5 minuter, den behöver komma upp till 85 grader.
- Häll sedan i hallonen och fortsätt att sjuda i ca 2 minuter.
- Kyl ner hallonkompotten.
- När hallonkompotten är kyld fördelar du den över lakritscheesecaken.
- Kyl cheesecaken i kylen minst ett dygn innan du ska servera den.
- Om du vill att konsistensen ska vara lite hårdare när du ska servera den är det bara att ställa in den i frysen 4-5 timmar innan du ska servera den. Låt den stå framme ca 15 minuter innan du ska skära cheesecaken i bitar.