Marängtårta med Never Stopfluff

Marängtårta (även kallad pinocchiotårta, kalastårta, sommartårta, Brittatårta, Herrgårdstårta…) är den godaste tårtan jag vet! Tårtan består av en sockerkaksbotten med maräng som bakas ut i en långpanna – dela den sedan på hälften och fyll med grädde och färska bär. Jag har bakat den klassiska marängtårtan otaligt många gånger så nu vill jag prova på en ny variant? Här finns orginalreceptet – i min version har jag ändrat om marängen lite samt gjort en annan fyllning.

Fyllning  – Never Stopfluff (gör detta dagen innan)
25 g Marabou Never Stop (spara lite till dekorationen)
3 dl grädde

  • OBS! Det här momentet måste göras dagen innan tårtan bakas! Häll Never Stop i en kastrull tillsammans med grädden. Jag brukar alltid bara sätta på plattan på mellanvärme för att inte riskera att grädden börjar koka. Det är viktigt att smälta chokladen utan att grädden börjar koka, annars går det inte att vispa den dagen efter.
  • Kyl smeten när chokladen har smält och förvara i kylskåpet ett dygn.

Baka tårtan! 

  • Lägg fram frysta blåbär i rumstemperatur för att tina, låt vätskan rinna av i en sil. Sätt på ugnen på 150 grader.
  • Den här sockerkakssmeten är väldigt fast så jag vill prova att göra en annan form på tårtan än en rektangulär form – det fungerade jättebra! Jag vill ha bokstaven M som form för att fira min och tjejernas namnsdag – Mariadagen. Jag behöver då dela upp smeten på två plåtar med bakplåtspapper, vilket betyder att gräddningen tar dubbelt så lång tid. Vill du göra en traditionell rektangulär form räcker det med en plåt för all smet.
  • För att få till bokstaven M ritar jag först ut bokstaven på ett papper, klipper ut och ritar av formen på två stycken bakplåtspapper. Nu är det färdigt för att baka!
  • Börja med att separera äggens äggulor från äggvitorna.

Sockerkaksbotten
100 g rumsvarmt smör
1,5 dl strösocker
5 st äggulor
4 msk mjölk
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

  • Blanda och vispa det rumsvarma smöret med strösockret poröst. Vispa i en äggula i taget. Tillsätt mjölken och till sist vetemjölet som är utblandat med bakpulvret.
  • Rör till en jämn smet och bred sedan ut smeten på bakplåtspapperna.

Marängtopping
5 äggvitor
1 krm ättikssprit
Röd karamellfärg
2,5 dl strösocker

  • Vispa äggvitorna så att de blir fluffiga. Vispa sedan i ättiksspriten och sedan karamellfärgen.
  • Vispa i strösockret – ta lite i taget. Fortsätt att vispa ett tag till tills marängsmeten blir fast i konsistensen.
  • Spritsa ut marängen över sockerkakssmeten. Det går lika bra att bre smeten istället för att spritsa den.
  • In i nedre delen av ugnen i 35 minuter. Ta ut ena plåten och stoppa in nästa plåt i ugnen i 35 minuter.

Sätt ihop tårtan
Strössel
250 g frysta blåbär
Marabou Never Stop

  • Lått bottnarna svalna ordentligt. Dela tårtan på mitten om du har en rektangulär form på tårtan. Lossa bottnarna försiktigt från bakplåtspapperet med en stekspade eller något annat med ett långt skaft.
  • Vispa Never Stopfluffet så att den blir fluffig och fast i konsistensen. Jag tycker om att dekorera – så det blir att jag spritsar chokladfyllningen över hela ena delen av marängtårtan.
  • Fördela blåbären över Never stopfluffet och sätt sedan över den andra tårtbotten. Dekorera tillsist med strössel och Never Stopgodis.
  • Smaklig måltid!?

 

 

Kommentera