Sommartårta med marshmallow fluff

En supergod sommartårta fylld med färska jordgubbar och lemon curd – toppad med marshmallow fluff och choklad! Idén har jag fått från @sanna_hederstedt. Receptet till marshmallow fluffen kommer från hennes fina Jordgubbstoppar.

Sockerkaksbotten (tryck här för att komma till grundreceptet)
75 g rumsvarmt smör
1 dl socker
4 ägg
2 msk mjölk
1.5 dl vetemjöl
1.5 tsk bakpulver

  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Separera äggens gulor och vitor. Spara vitorna till marshmallow fluffen.
  • Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna. Rör fett och socker poröst. Rör ner en gula i taget. Tillsätt mjölken och mjölet blandat med bakpulvret. Rör till en jämn smet.
  • Bre ut sockerkakssmeten i långpannan till en rund cirkel. Grädda i nedre delen av ugnen ca 20-25 min. Lyft kakan ur långpannan med hjälp av bakplåtspapperet. Låt kakan sedan kallna på papperet innan du lägger på fyllningen. Skär till kanterna så att det blir en cirkel.

 

Fyllning
0.5 -1 burk lemmon curd
1 liter färska jordgubbar

  • Bre på lemmon curd på sockerkaksbotten som har svalnat.
  • Skär bort en bit av toppen på jordgubbarna så att de sedan står rakt på tårtan. Låt jordgubbarna vara en stund på en bit hushållspapper så att en del av vätskan sugs upp, annars blir det för blött inne i tårtan.
  • Täck lemon curden med färska jordgubbar.

Marshmallow fluff
4 msk vatten
90 g glukossirap
200 g strösocker
120 g äggvita
15 g strösocker

  • Vatten, glukossirap och 200 g strösocker kokas ihop.
  • När blandningen uppnår 110° i kastrullen ska du börja vispa äggvitorna och 15 g socker kraftigt i en torr bunke (använd en köksmaskin).
  • Ta kastrullen från plattan då blandningen uppnått 118°. Häll ner detta i en tunn stråle i de vispade äggvitorna, fortsätt vispa tills blandningen har kommit ner till 37°.
  • Spritsa marshmallow fluffen runt hela tårtan, börja ute vid kanten och ringla in mot mitten.
  • Använd till sist en brännare för att göra lite yta på marshmallow fluffen.

Chokladdekoration
100 g mörk bakchoklad
0.5 – 1 msk vegetabilisk olja

  • Smält chokladen i ett vattenbad, blanda i den vegetabiliska oljan.
  • Fyll en engångsspritspåse med den smälta chokladen innan du gör hål i botten på spritspåsen. Var försiktig hur du håller spritspåsen så du inte bränner dig på chokladen.
  • Klipp av hörnet på spritspåsen – gör bara ett litet hål. Så fort du har klippt hålet börjar du att ringla chokladen över tårtan.
  • Ställ in tårtan i kylen en stund innan serveringen så att chokladen hinner stelna.

Supergod tårta fylld med färska jordgubbar och lemon curd ???

Kommentera